πŸŽ‰ Actie:Β 30% korting op al onze diensten!Β 

Cola vlekken verwijderen uit uw tapijt: zo werkt het

U kent het wel. Zit u lekker op de bank, genietend van een glas cola wanneer het opeens misgaat. De cola klotst over de rand en belandt op uw tapijt. Een donkere vlek begint zich te vormen en u raakt in paniek. Hoe krijgt u die vlek nu weer weg? Gelukkig zijn er manieren om cola vlekken te verwijderen uit uw tapijt. Lees gauw verder voor alle informatie over cola vlekken, waaronder een stappenplan en tips.

Wat maakt cola vlekken verwijderen uit uw tapijt zo lastig?

Voordat we ingaan op de methoden om cola vlekken te verwijderen uit uw tapijt, is het goed om te begrijpen waarom cola zo’n lastige vlekkenmaker is. Het is naast een vetvlek uit uw tapijt proberen te krijgen namelijk een van de lastigere vlekken om te verwijderen. Daarvoor moeten we bij de samenstelling van cola zijn. Cola is een koolzuurhoudende frisdrank met onder andere gekarameliseerde suiker, cafeΓ―ne, koolzuurwater en natuurlijke aroma’s. Het probleem van deze ingrediΓ«nten bij het verwijderen uit een tapijt zijn vooral de kleurstoffen en suikers. Dit komt omdat de kleurstoffen en suikers zich snel hechten aan textielvezels. Koolzuur zorgt er vervolgens voor dat de vloeistof diep in het tapijt doordringt, waardoor de vlek moeilijker te verwijderen is.

Cola vlekken verwijderen uit uw tapijt in 5 stappen

Cola vlekken verwijderen uit uw tapijt is dus niet eenvoudig. Gelukkig hebben wij een stappenplan waarmee het hopelijk wel gaat lukken. Allereerst is het belangrijk dat u zo snel mogelijk actie onderneemt na het knoeien. Hoe langer u namelijk wacht, hoe moeilijker het zal worden om de vlek te verwijderen.

Stap 1. Dep de vlek

Het eerste wat u moet doen is zoveel mogelijk van de vlek weg proberen te krijgen. Dit doet u door een schone, droge doek te pakken en de vlek voorzichtig te deppen. Wat u ook doet, ga NIET wrijven! Dan zult u de cola alleen maar dieper in het tapijt duwen, waardoor deze nog lastiger te verwijderen is.

Stap 2. Maak een schoonmaakmiddel klaar

Vervolgens kunt u het schoonmaakmiddel klaarmaken. U kunt een schoonmaakmiddel voor tapijten gebruiken, maar cola vlekken verwijderen uit uw tapijt gaat ook met afwasmiddel. Meng hiervoor één theelepel afwasmiddel met twee kopjes koud water.

Stap 3. Test het schoonmaakmiddel

Wanneer u de vlek gaat behandelen, doe dit dan eerst op een onopvallend stukje tapijt. Zo kunt u eerst testen of het schoonmaakmiddel uw tapijt niet beschadigt. Sommige tapijten zijn namelijk gevoeliger dan anderen. Het zou immers zonde zijn als uw tapijt verkleurt of op een andere manier minder mooi wordt.

Stap 4. Behandel de vlek

Geeft het schoonmaakmiddel geen andere vlekken of verkleuringen, dan kunt u gaan beginnen met schoonmaken. Dompel hiervoor een schone doek in het schoonmaakmiddel en dep hiermee de vlek. Herhaal dit proces totdat de vlek verdwenen is.

Stap 5. Droog het tapijt

Vergeet niet om uw tapijt na het schoonmaken goed te drogen. Zo voorkomt u dat de vlek zichtbaar blijft of dat uw tapijt gaat stinken. Dep hiervoor het behandelde gebied met een droge doek om overtollig vocht op te nemen. Daarna kunt u een ventilator of fΓΆhn op het gebied richten om het droogproces te versnellen. Leg het tapijt niet buiten, ook al is het goed weer. Dan kan het namelijk gebeuren dat het tapijt door de zon verkleurt en dat zou natuurlijk zonde zijn.

7 tips om te voorkomen dat u cola vlekken moet verwijderen uit uw tapijt

Natuurlijk zit een ongeluk in een klein hoekje. Toch zijn er manieren om te voorkomen dat u cola vlekken moet verwijderen uit uw tapijt. Daarom geven we u deze 7 handige tips om een vlek de volgende keer hopelijk te vermijden:

  • Gebruik onderzetters: zorg ervoor dat u altijd een onderzetter gebruikt voor uw glas of fles cola. Dit voorkomt dat condens druppels of kleine spetters op uw tapijt terechtkomen.
  • Drink boven een tafel: probeer uw drankje boven een tafel of andere harde ondergrond te houden. Als u dan morst, dan valt dit niet direct op het tapijt.
  • Vermijd grote glazen: gebruik kleinere glazen of bekers, want dan zal de hoeveelheid die u kunt morsen beperkt blijven.
  • Wees extra voorzichtig bij kinderen: kinderen zijn vaak onvoorzichtiger met drinken. Geef hen daarom een drinkbeker met een deksel of een rietje om morsen te minimaliseren.
  • Overweeg een tapijtbeschermer: er zijn sprays en behandelingen beschikbaar die een beschermende laag op uw tapijt aanbrengen. Deze laag zorgt ervoor dat vloeistoffen (zoals cola) niet meteen in de vezels trekken. Zo heeft u meer tijd om de vloeistof op te ruimen voordat er een vlek ontstaat.
  • Houd dieren uit de buurt: als u huisdieren heeft, zorg er dan voor dat ze uit de buurt blijven van plekken waar u vaak met eten en drinken zit. Een kwispelende staart of een nieuwsgierige neus kan namelijk gemakkelijk een glas omstoten.
  • Ruim op na het drinken: als u klaar bent met drinken, ruim dan uw glas of fles meteen op. Laat het dus niet op de grond of op een lage tafel staan. Zo voorkomt u dat iemand er per ongeluk tegenaan loopt en het omstoot.

Alternatief voor zelf cola vlekken verwijderen uit uw tapijt: een professional

Heeft u er toch niet zoveel vertrouwen in dat u zelf aan de slag kunt? Schakel dan een professioneel bedrijf in! Zij kennen alle mogelijke vlekken en kunnen ook cola vlekken verwijderen uit uw tapijt. Dan hoeft u niet bang te zijn dat uw tapijt beschadigd raakt of dat de vlek er niet in zijn geheel uit gaat. Een professional kan vaak zelfs uw tapijt vrij maken van bijvoorbeeld stof, huisstofmijt en vieze geurtjes. Dan is uw tapijt daarna weer als nieuw!

Cola is niet het enige wat u kunt knoeien. Ook bijvoorbeeld nagellak vlekken of kaarsvet vlekken zijn erg lastig om uit uw tapijt te krijgen. Hopelijk kunt u nu in elk geval gericht aan de slag om cola vlekken te verwijderen uit uw tapijt. Zit er ook een cola vlek op uw bank? Lees dan hier hoe u dit het beste oplost. Succes!

Bereken hieronder gratis de prijs voor uw bankstel reiniging met een GRATIS impregnatie.

πŸ‘ Reinig uw matras nu met 66% korting in deze combinatie!
πŸ’¬ We versturen de prijsopgave gratis via WhatsApp naar u toe