πŸŽ‰ Actie:Β 30% korting op al onze diensten!Β 

Hoe kan ik inkt verwijderen uit mijn bank?

We zijn het er vast allemaal over eens dat één van de grootste irritatiefactoren het maken van vlekken op onze bank is. Vlekken die makkelijk te verwijderen zijn, zijn vaak al een vorm van frustratie. Maar vlekken gemaakt door inkt zijn ieders grootste nachtmerrie. Deze inktvlekken verwijderen uit uw bank is relatief lastig, maar niets is onmogelijk! Het allerbelangrijkste bij het knoeien van inkt is dat u meteen in actie komt. Zo kunt u ervoor zorgen dat de vlek niet in uw bank kan trekken. Dat zou het verwijderen van de vlek alleen maar moeilijker maken namelijk. Het bankstel is waarschijnlijk het meest gebruikte meubelstuk en daarbij ook een meubelstuk waar vrijwel altijd ogen op gericht zijn. Dus, als u zich afvraagt: hoe kan ik inkt verwijderen uit mijn bank? Lees dan vooral verder! Wij geven u alle ins en outs. 

Inkt uit uw bank verwijderen: een stappenplan

Wanneer u inktvlekken of balpen vlekken uit uw bank wilt verwijderen zijn er verschillende dingen die u kunt doen. Wij hebben een algemeen stappenplan opgesteld dat kan worden aangepast aan het materiaal van uw bank:

Stap 1. Test eerst

Voordat u een van de volgende methoden probeert, kunt u ze het beste eerst op een onopvallend deel van de bank uittesten. Zo kunt u ervoor zorgen dat er geen kleurverlies of verdere schade optreedt.

Stap 2. Dep overtollige inkt op

Als de inkt nog nat is, dept u het eerst met een schone witte doek of keukenpapier. Wrijf niet, want dat kan de inkt verder in het materiaal duwen.

Stap 3. Kies de juiste methode voor uw bank

Elk materiaal vergt een andere aanpak. Kijk dus goed welke methode het beste werkt voor uw type bank. Een paar suggesties:

 • Alcohol: doe een beetje isopropylalcohol (wrijfalcohol) op een schone witte doek. Dep voorzichtig op de inktvlek, van de buitenrand naar het midden toe. Vervolgens dept u met een andere schone doek om de vloeistof te absorberen. Voor bepaalde leren banken is dit geen goed plan, kies dan voor speciale inktremover als alternatief.
 • Haarlak: sommigen suggereren het gebruik van haarlak. Spuit wat haarlak op de vlek, laat het even inwerken en dep vervolgens met een schone doek.
 • Melk: giet wat melk op de vlek, laat het een tijdje inwerken en dep vervolgens met een schone doek.
 • CommerciΓ«le reinigers: er zijn ook specifieke reinigers beschikbaar voor het verwijderen van inktvlekken uit uw bank. Zorg ervoor dat u de instructies op de verpakking nauwkeurig volgt.

Stap 4. Behandel na

Spoel het behandelde gebied met koud water. Dep het overtollige water op met een schone doek en laat het aan de lucht drogen.

Inktvlekken verwijderen uit uw bank

Met het stappenplan kunt u al aan de slag om inktvlekken te verwijderen uit uw bank. Toch geven we u graag nog een aantal extra tips, zodat u met een geruster gevoel kunt beginnen:

 • Snel handelen: hoe eerder u de vlek behandelt, hoe groter de kans dat u de inkt volledig kunt verwijderen uit uw bank.
 • Gebruik witte doeken: hiermee voorkomt u kleuroverdracht van de doek naar de bank.
 • Vermijd teveel vloeistof: te veel vocht kan schadelijk zijn voor de vulling of het frame van uw bank. Gebruik vloeistoffen spaarzaam.
 • Werk van buiten naar binnen: wanneer u de vlek dept, begin dan aan de buitenrand en werk naar het midden toe. Dit voorkomt dat de vlek zich verder verspreidt.
 • Volg de zorginstructies van de bank: raadpleeg de zorginstructies of het label van uw bank voordat u met de behandeling begint.
 • Babydoekjes: verrassend genoeg kunnen babydoekjes soms helpen bij het verwijderen van inktvlekken vanwege de milde reinigingsmiddelen die ze bevatten.
 • Zachte borstel: als de vlek is opgedroogd en een beetje korrelig is, probeer dan voorzichtig met een zachte borstel de inkt te verwijderen voordat u vloeibare reinigingsmiddelen aanbrengt.
 • Natuurlijke alternatieven: mengsels zoals citroensap gemengd met zout of tandpasta kunnen ook als milde schuurmiddelen werken. Laat het mengsel een paar minuten intrekken en dep het vervolgens voorzichtig af.
 • Ventilatie: als u chemische oplossingen of reinigingsmiddelen gebruikt, zorg dan voor goede ventilatie in de ruimte om sterke geuren en dampen te verminderen.
 • Hydrateer leder: als uw bank van leer is en u alcohol of een ander uitdrogend middel heeft gebruikt, overweeg dan om na de reiniging een lederconditioner aan te brengen. Dit helpt het leer gehydrateerd en in goede staat te houden.

Laat een professional inkt of pen uit uw bank verwijderen

Mocht het nou toch niet helemaal lukken om inkt of pen uit uw bank te verwijderen? Overweeg dan een professionele reiniging. Professionele bedrijven zijn namelijk gespecialiseerd in het verwijderen van onder andere inkt uit uw bank. Vaak voeren zij een dieptereiniging uit. Zo komen ze beter tot de kern van de vlek en kunnen ze deze dus beter verwijderen. Zelf zou u dit thuis nooit lukken, tenzij u allerlei professionele middelen in huis gaat halen. Dat loopt ook weer in de kosten, waardoor het vaak goedkoper is een professional in te schakelen. Daarbij komt dat zij waarschijnlijk alle vlekken al eens hebben gezien, zo ook inktvlekken. En het mooiste is dat ze meteen de bank kunnen impregneren, waardoor deze in het vervolg beter beschermd is. Zelf uw bank impregneren is natuurlijk ook mogelijk.Β 

Hopelijk heeft u met dit stappenplan en de tips antwoord op de vraag ‘hoe kan ik inkt verwijderen uit mijn bank?’ Heeft u nu last van andere vlekken in uw bank? Lees dan ook eens deze blog over bijvoorbeeld urine uit uw bank verwijderen. En heeft u naast vlekken last van nare geurtjes? Lees dan zeker onze blog over vieze geuren uit uw bank verwijderen. Succes!

Bereken hieronder gratis de prijs voor uw bank.

πŸ‘ Reinig uw matras nu met 66% korting in deze combinatie!
πŸ’¬ We versturen de prijsopgave gratis via WhatsApp naar u toe