πŸŽ‰ Actie:Β 30% korting op al onze diensten!Β 

Hoe kan ik vlekken uit meubels verwijderen

Hoe goed u er ook op let, het voorkomen van vlekken op de bank is bijna onmogelijk. Zeker als u te maken heeft met opgroeiende kinderen of huisdieren, kan het snel gebeuren. Ook als u nieuw meubilair koopt, wilt u deze zo lang mogelijk vlekvrij houden. Houd hierbij rekening mee met welk soort onderhoud uw meubilair te maken krijgt. Zo kunnen bijvoorbeeld stoffen banken gevoeliger zijn voor vlekken dan leren banken. En banken met een lichte kleur zijn ook vatbaarder voor vlekken dan donkergekleurde banken. Hieronder leest u hoe u het beste vlekken uit meubels kunt verwijderen.

Wat te doen bij vlekken op de bank of het tapijt

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er vlekken op meubilair ontstaan. Als er op uw gloednieuwe bank gegeten wordt, is de kans op morsen groot. Of er kan een glas wijn omvallen over het tapijt. Moet u dan zodra dit gebeurt meteen naar de winkel rennen en een dure fles β€˜vlekken verwijderaar’ kopen? Nee, met deze simpele tips komt u al een heel eind. De meeste vlekken zijn te verwijderen met huishoudelijke ingrediΓ«nten, zoals een sopje van lauwwarm water en groene zeep. Of gebruik bij hardnekkige vlekken pure groene zeep om bijvoorbeeld uw vloerkleed te reinigen. Wacht niet te lang na het ontstaan van een vlek: hoe later er gehandeld wordt, hoe meer tijd de vlek heeft om in de stof te trekken. Ook is het aan te raden om, voordat u begint met poetsen, uw bank of tapijt goed te stofzuigen zodat alle kruimels zijn verdwenen. Maak, nadat het meubilair behandeld is met het sopje, het behandelde oppervlak schoon met water om het overtollige sop te verwijderen.

Wat juist niet doen bij vlekken op meubilair

Als er een vlek ontstaat, probeer deze dan te reinigen met één soort reinigingsmiddel. Gebruik geen verschillende chemische middelen door elkaar, dit kan leiden tot permanente beschadiging van het meubilair. Het gebruik van bleekmiddel is ook sterk af te raden, zo kan er een lichte plek ontstaan op de plaats waar eerst de vlek was. Hard schuren of boenen over vlekken is ook slecht voor het meubilair, zo beschadigt u de vezels van het stof. Mocht u de vlek niet vertrouwen of krijgt u hem er niet goed uit, ga dan niet experimenteren. Hoe meer er eerst zelf is gerommeld met het meubilair, hoe kleiner de kans dat een professional nog een goed resultaat kan behalen.

Soorten vlekken

Voordat u begint met het schoonmaken van de vlek, is het belangrijkst dat u eerst kijkt wat voor een soort vlek het is. Waarbij er onderscheid wordt gemaakt van twee belangrijke vraagstellingen. Hoe oud is de vlek? Is de vlek op water- of oliebasis? Nieuwe vlekken kunnen nog niet opgedroogd of uitgehard zijn en oude of hardnekkige vlekken kunnen iedere week na schoonmaak terugkeren. Vlekken op waterbasis zijn meestal ook op te lossen met water, vlekken op oliebasis meestal niet.

Vlekken verwijderen met de juiste aanpak

Hieronder staan de meest voorkomende vlekken beschreven en hoe u deze vlekken het beste kunt aanpakken. Deze tips geven echter geen garantie dat de vlek compleet verdwenen is.

Reinigen met water

De water aanpak

Dit is de snelste manier om vlekken op waterbasis te verwijderen, zonder dat u naar speciale middelen hoeft te grijpen. Water helpt de vlek te verdunnen en werkt zo natuurlijk mogelijk. Vlekken die onder deze aanpak vallen zijn vaak dranken zoals koffie en limonade, broodbeleg, sauzen en zuivelproducten. De water aanpak werkt overigens alleen bij verse vlekken.
Verwijder eerst mogelijk hard geworden bestanddelen met een bot mes of lepel. Schraap hierbij altijd van buiten naar binnen, zodat de bestanddelen niet verder over het oppervlak worden geduwd. Droog vervolgens de overtollige vloeibare middelen met keukenpapier. Pak hierna een kleine handdoek en maak goed vochtig. Plaats de handdoek over de vlek zodat deze in de handdoek kan trekken. Herhaal deze stap totdat de handdoek de vlek niet meer opneemt. Plaats als laatste nog één natte handdoek over de vlek en laat deze opdrogen. Als hierna de vlek nog zichtbaar is, wordt het tijd voor zwaarder geschut.

De chemische aanpak

Bij hardnekkige vlekken of vlekken die al wat ouder zijn, heeft water meestal geen zin. Chemische middelen zoals een vlekkenspray of tapijtreiniger werken hier beter tegen. Vlekken op olie- of vetbasis zijn sneller te verwijderen met een vlekkenspray.
Let wel altijd goed op, op welke stof u het reinigingsmiddel bewerkt. Bij verschillende oppervlaktes als suède en micro-leder kan het de stof mee oplossen. Ook als het om een hardnekkige of olie vlek gaat, verwijdert u eerst de hard geworden bestanddelen met een bot mes of lepel. Start vervolgens met het reinigingsmiddel toe te passen op een kleine oppervlakte en laat het intrekken. Als er na het intrekken niks te zien is van het gebruik, kan het reinigingsmiddel toegepast worden op de vlek. Laat het reinigingsmiddel even inwerken en dep er vervolgens met een handdoek overheen. Een alternatief is het reinigingsmiddel toe te passen op de handdoek en deze licht over de vlek te wrijven.

Hopelijk kunt u na het lezen van deze blog aan de slag met het verwijderen van de vlekken op uw meubilair. Mocht u toch twijfelen en laat u het liever of een professionele manier doen, staan onze experts voor u klaar om bijvoorbeeld uw bank te reinigen. Op onze website kunt u gratis een offerte aanvragen zodat u meteen een overzicht heeft van de kosten.

Bereken hieronder gratis de prijs voor uw bankstel met een GRATIS impregnatie.

πŸ‘ Reinig uw matras nu met 66% korting in deze combinatie!
πŸ’¬ We versturen de prijsopgave gratis via WhatsApp naar u toe