πŸŽ‰ Actie:Β 30% korting op al onze diensten!Β 

Rode wijn vlek uit vloerkleed of tapijt verwijderen met onze tips

Er is niets zo gezellig als genieten van een goed glas rode wijn. Maar helaas weten we allemaal dat een ongelukje in een kleine hoek zit. Een plotselinge beweging of een onhandige actie kan resulteren in een vervelende rode wijnvlek op je mooie vloerkleed of tapijt. Gelukkig hoef je niet in paniek te raken! In deze blog delen we enkele handige tips waarmee je die rode wijnvlekken effectief kunt verwijderen, zodat je vloerkleed of tapijt er weer als nieuw uitziet.

Rode wijn uit tapijt met een vlekverwijderaar

Het verwijderen van rode wijn uit een tapijt met een vlekverwijderaar is misschien wel de meest voor de hand liggende oplossing. Wij vertellen je graag hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Neem een schone witte doek of keukenpapier en dep voorzichtig op de wijnvlek om zoveel mogelijk wijn te absorberen. Doe dit door te deppen van buiten naar binnen om te voorkomen dat de vlek zich verspreid. Lees altijd de instructies op het etiket van de vlekverwijderaar zorgvuldig door voordat je het product gebruikt.

Voordat je de vlekverwijderaar op de wijnvlek aanbrengt, is het verstandig om het product eerst te testen op een klein, onopvallend deel van het tapijt om er zeker van te zijn dat het de tapijtvezels niet beschadigt of verkleurt. Breng de vlekverwijderaar royaal aan en laat het enige tijd inwerken, zodat het de vlek goed kan oplossen. Na het inwerken, dep je voorzichtig op de vlek met een schone doek om de wijn en de vlekverwijderaar op te nemen.

Rode wijn vlek uit een tapijt met schoonmaakmiddel

Naast dat er verschillende vlekverwijderaars zijn om de rode wijn vlek uit je tapijt te halen, zijn er ook nog andere handige schoonmaakmiddelen die jij sowieso in huis hebt. Hieronder geven we een aantal voorbeelden.

Zuiveringszout

Zuiveringszout staat bekend om zijn absorberende werking. Het kan helpen om de vloeistof op te nemen en te voorkomen dat de vlek zich verder gaat verspreiden. Je kunt zuiveringszout gebruiken door het te mengen met wat water. Smeer het mengsel over de rode wijn vlek in het tapijt, laat het opdrogen en zuig er eventueel nog over met de stofzuiger.

Keukenzout

Ook keukenzout kan de rode wijn vlek in een vloerkleed verwijderen. Je kunt dit het beste doen door wat zout over de vlek heen te strooien en dit zachtjes in te drukken. Laat het opdrogen en haal het zout vervolgens weg met bijvoorbeeld een stofzuiger. Het tapijt moet een beetje vochtig zijn voor deze methode, omdat het zout anders de vlek niet kan absorberen. Je weet dat het keukenzout zijn werk doet als het roze van kleur begint te worden.

Wasmiddel en azijn

Wasmiddel is gemaakt om vuil en vlekken, zoals wijnvlekken, te verwijderen. Het bevat enzymen en andere reinigingsmiddelen die helpen bij het afbreken van de wijnvlek en het verwijderen van de kleurpigmenten. Azijn heeft een zure eigenschap die kan helpen bij het neutraliseren van de zure componenten in rode wijn. Het helpt ook bij het verwijderen van onaangename geuren die kunnen ontstaan door de wijnvlek. Wil je wasmiddel en azijn gaan proberen op de plek? Meng dan eerst een eetlepel azijn en een eetlepel vloeibaar wasmiddel met twee kopjes warm water. Dep hiermee op de vlek en absorbeer het vocht met keukenpapier. Doe dit meerdere keren totdat de vlek van de wijn in het vloerkleed is verdwenen. Benieuwd of je ook azijn kunt gebruiken voor je stoffen bank? Lees dan hier verder.Β 

Wat moet je niet doen met een rode wijn vlek in je tapijt?

Een van de belangrijkste dingen die je niet moet doen, is wrijven over de rode wijnvlek. Wrijven kan de wijn verder in de tapijtvezels duwen en de vlek vergroten. Giet ook geen grote hoeveelheden water op de vlek. Dit kan namelijk het probleem verergeren door de vlek te verspreiden of het tapijt te doordrenken. Kies altijd voor een schone, witte doek of keukenpapier om de rode wijnvlek te deppen. Gekleurde doeken kunnen kleurstoffen afgeven en de vlek verergeren. Probeer ook geen fΓΆhn, strijkijzer of andere hittebronnen te gebruiken om het tapijt te drogen, omdat dit de vlek kan fixeren en het tapijt kan beschadigen.

Krijg je de rode wijn vlek echt niet uit tapijt? Dan is het altijd nog een mogelijk om je bank te laten reinigen door een echte professional.

Tips voor een rode vlek in je vloerkleed

Wil je er zeker van zijn dat je rode wijn vlek uit het vloerkleed krijgt? Dan kunnen onderstaande tips je misschien nog wel helpen.

Probeer altijd snel te handelen

Het is belangrijk om zo snel mogelijk te handelen wanneer er een rode wijnvlek ontstaat. Hoe langer je wacht, des te moeilijker kan het worden om de vlek te verwijderen. Dus wordt er wijn gemorst? Zet dan meteen je glas weg en focus je op de vlek.

Dep de vlek, niet wrijven!

Een veelgemaakte fout bij het schoonmaken van vlekken is om te wrijven. Wrijven kan de vlek verder in de vezels duwen en de situatie alleen maar erger maken. Neem in plaats daarvan een schone witte doek of keukenpapier en dep voorzichtig op de vlek om de wijn te absorberen. Werk van buiten naar binnen om te voorkomen dat de vlek zich verspreidt.

Gebruik sodawater

Sodawater bevat koolzuur. Het bruisende effect van koolzuur helpt om de wijnvlek los te maken van de tapijtvezels, waardoor het gemakkelijker wordt om de vlek te verwijderen. Daarnaast heeft sodawater een licht zuur karakter door het koolzuur dat erin zit. Dit zure karakter kan helpen bij het afbreken van de wijnvlek en het neutraliseren van de zuurgraad van de rode wijn. Probeer dan ook eens om sodawater te gebruiken op de rode wijn vlek in het tapijt in plaats van gewoon water.

Merk je dat er een nare geur in de bank blijft hangen na het verwijderen van de wijn? Lees dan in deze blog wat je eraan kunt doen.