🎉 Actie30% korting op al onze diensten! 

Een vetvlek uit uw vloerkleed of tapijt verwijderen: dat doet u zo

Onze woonkamer is de plek waar we na een lange dag tot rust kunnen komen. Maar wat als er een vetvlek op dat prachtige vloerkleed of tapijt in uw woonkamer verschijnt? Dan zult u vast schrikken. Want, of het nu gaat om een druppel olijfolie, boter of een vlek van een of ander hapje, vetvlekken uit uw tapijt verwijderen blijft een uitdaging. Maar vrees niet! Met de juiste kennis en middelen verdwijnt die vlek als sneeuw voor de zon. In deze blog geven we u een helder stappenplan en wat tips om vetvlekken in het vervolg hopelijk te voorkomen.

Het belang van snel handelen als u een vetvlek uit tapijt wilt verwijderen

Een vetvlek uit uw tapijt verwijderen is eigenlijk vergelijkbaar met een olievlek uit uw bank verwijderen. Zodra er een vetvlek op uw vloerkleed of tapijt komt, is het in elk geval van groot belang om snel te handelen. Hoe langer de vlek namelijk blijft zitten, hoe moeilijker het wordt om deze te verwijderen. Dat betekent echter niet dat oude vetvlekken een verloren zaak zijn. Integendeel, zelfs voor een oude vetvlek uit uw tapijt verwijderen hebben we een aantal trucjes voor u.

Een stappenplan voor vetvlekken uit tapijt verwijderen

Allereerst focussen we op hoe u een verse vetvlek uit uw tapijt kunt verwijderen. Hiervoor hebben we een eenvoudig stappenplan opgesteld waarmee u de grootste kans heeft om de vlek eruit te krijgen.

Stap 1. Absorbeer zoveel mogelijk vet

Als de vetvlek nog vers is, probeer dan zoveel mogelijk vet te absorberen. Dit kan met keukenpapier of een schone doek. Dep voorzichtig op de vlek zonder te wrijven om te voorkomen dat het vet dieper in de vezels trekt.

Stap 2. Strooi maïzena of babypoeder over de vlek

Deze poeders zijn heel goed in het absorberen van vet. Strooi een ruime hoeveelheid over de vlek en laat het minimaal 15 minuten inwerken. Hoe langer u het laat zitten, hoe beter. Het poeder zuigt het vet namelijk als het ware op. Borstel of zuig het poeder vervolgens weg met een stofzuiger.

Stap 3. Afwasmiddel

Breng een klein beetje afwasmiddel aan op een schone doek of spons. Dep hiermee voorzichtig op de vlek. Afwasmiddel is ontworpen om vet af te breken, daarom is het een goed middel om vetvlekken uit tapijt te verwijderen.

Stap 4. Spoel en droog

Gebruik een andere schone doek, bevochtigd met koud water, om het gebied waar het afwasmiddel is aangebracht te deppen. Het is belangrijk om het vloerkleed of tapijt niet te nat te maken. Dep vervolgens het gebied droog met een schone handdoek.

Oude vetvlek uit tapijt verwijderen

Vetvlekken die al wat langer in uw vloerkleed of tapijt zitten, vergen zoals gezegd een iets andere aanpak. Vandaar dat we daar een apart stappenplan voor hebben opgesteld.

Stap 1. Probeer eerst het bovenstaande stappenplan

Vaak kan een ‘verse’ aanpak al veel verschil maken bij een oudere vlek. Probeer daarom eerst of de stappen voor verse vetvlekken uit uw tapijt verwijderen ook bij een oudere vlek werken. Zo niet, ga dan door naar stap 2 van dit stappenplan.

Stap 2. Gebruik een specifieke tapijtreiniger

Als de vlek hardnekkig blijkt, overweeg dan een speciale tapijtreiniger te gebruiken. Volg altijd de instructies op het etiket en test het product eerst op een onopvallende plek van het tapijt. Volg voor het reinigen de instructies op het etiket van de reiniger.

Stap 3. Overweeg een professionele reiniging

Als niets lijkt te werken, kan een professionele reinigingsservice uitkomst bieden. Zij beschikken over specifieke apparatuur en technieken om ook de meest hardnekkige vlekken te verwijderen.

5 tips om te voorkomen dat u een vetvlek uit uw tapijt moet verwijderen

Hoewel een oude vetvlek uit uw tapijt verwijderen zeker mogelijk is, is voorkomen natuurlijk altijd beter. We hebben daarom een vijftal tips voor u om vetvlekken in het vervolg hopelijk te voorkomen.

  • Gebruik placemats en dienbladen: vooral wanneer u snacks of drankjes serveert, kan het gebruik van placemats of dienbladen helpen om morsen op het tapijt te voorkomen. Deze vangen eventuele druppels of kruimels op voordat ze de kans krijgen om uw tapijt te bereiken.
  • Eet en drink op aangewezen plekken: beperk het eten en drinken tot bepaalde gebieden in uw huis, zoals de eetkamer of keuken. Dit vermindert de kans op ongelukken op plekken met vloerkleden of tapijten.
  • Direct opruimen: zorg ervoor dat u altijd keukenpapier of een schone doek bij de hand heeft wanneer u eet of kookt. Mocht er iets morsen, dan kunt u dit direct wegvegen voordat het de kans krijgt zich te verspreiden.
  • Tapijtbescherming: er zijn verschillende sprays op de markt die een beschermende laag op uw tapijt aanbrengen. Zo voorkomt u dat u vetvlekken uit uw tapijt moet verwijderen. Deze producten maken het namelijk moeilijker voor vloeistoffen, waaronder vet, om in de vezels van het tapijt te dringen. Het is wel aan te raden om dit eerst op een klein, onopvallend stukje van het tapijt te testen.
  • Regelmatig onderhoud: het regelmatig stofzuigen van uw tapijt of vloerkleed zorgt ervoor dat vuil en gruis, die als schuurmiddel kunnen werken, worden verwijderd. Dit helpt de structuur van het tapijt te behouden en voorkomt dat vlekken zich makkelijk hechten.

 

Een ongeluk zit zoals gezegd in een klein hoekje en zo ook een vetvlek in uw vloerkleed of tapijt. Maar ook vlekken zoals een rode wijn vlek of juist een kaarsvet vlek zijn zo gemaakt. Gelukkig kunt u met de juiste kennis, middelen en een beetje geduld zorgen dat deze vlekken er weer uitgaan. U zult merken dat zelfs een vetvlek uit uw tapijt verwijderen niet zo intimiderend hoeft te zijn als het lijkt. Succes!

Bereken hieronder gratis de prijs voor uw bankstel reiniging met een GRATIS impregnatie.

👍 Reinig uw matras nu met 66% korting in deze combinatie!
💬 We versturen de prijsopgave gratis via WhatsApp naar u toe